-
- معیارهای نتیجهای (که با عبارتهای قابل اندازهگیری بیان میشوند؛ فرجامگرا):
-
- شاخصهای اجتماعی (که در عبارتهای مبسوط بیان میشوند؛ به جای پرداختن به فعالیتهای مشخص، با مقاصد کلی سازمان مرتبط هستند؛ برای برنامهریزی استراتژیک مفید میباشند).
بنابرین، بر اساس این معیارهای اندازهگیری برونداد، میتوان عناصر مورد نیاز برای ارزیابی عملکرد را به دست آورد(جین، ترایاندیس،۱۳۸۱، ۲۵۸).
مشکلات ارزیابی کارکنان تحقیقاتی
در فرایند ارزیابی کارمند توسط سرپرست، سرپرست ابتدا به مشاهده بعضی از عملکردها میپردازد. اما در مورد کارکنان یک سازمان تحقیق و توسعه، چنین مشاهداتی، احتمالاً از نتیجه منطقی کافی برخوردار نبوده و بنابرین، ارزش چندانی نخواهد داشت. اگر سرپرست یک عمل ساده را مشاهده میکرد، ممکن بود بتواند قضاوت درستی ارائه نماید؛ اما کار تحقیق و توسعه پیچیده است و موفقیت هر یک از کارها به تنهایی نمیتواند دلیلی بر خوب انجام شدن کل کار باشد؛ بنابرین، سرپرست به جای مشاهده عملکرد خاصی از یک فرد، باید در مورد عملکرد مجموعهای از فعالیتها، مثلاً ارائه یک طرح تحقیقاتی یا خاتمه یک پروژه، به مشاهده بپردازد. معمولاً، اینگونه کارها دستاورد کار یک گروه است نه یک فرد. در نتیجه، به سختی میتوان میزان مشارکت یک محقق خاص را در دستاورد گروه تعیین کرد(جین،ترایاندیس،۱۳۸۱،ص۲۵۲).
دیگر آنکه، نتیجه مشاهدات باید تصوری[۵۱]را ]در ذهن مشاهدهگر[ به وجود آورد. متأسفانه، سمتگیریهای[۵۲] متعددی بر شکلگیری این تصور تأثیر میگذارند. به عنوان مثال، تحقیقات نشان داده است که اولین برخوردها به غایت مهم است. اگر محقق از شهرت و اعتبار خوبی برخوردار باشد، بسیاری از کارهای ابهامآمیز وی، مثبت ارزیابی میشوند. نیز در شکلگیری این تصورات، پیشامدهای مربوط به اواخر دوره مشاهده، معمولاً نسبت به پیشامدهای میان دوره اهمیت بیشتری پیدا میکند(جین،ترایاندیس،۱۳۸۱،ص۲۵۲).
این واقعیت که در چنین قضاوتهایی، به پیشامدهای منفی وزن بیشتری نسبت به پیشامدهای مثبت داده میشود نیز، نوعی دیگر از سمتگیری را نشان میدهد. اگر سرپرست، ده رویداد را بررسی کرده باشد که هشتتای آن مثبت خودنمایی میکنند، وزن بیشتری به آن ها داده میشود. این بدان دلیل است که ما در زندگی خود اغلب با موارد اندکی از رویدادهای منفی برخورد میکنیم، ولی در صورت برخورد برایمان خیلی سنگین است. از طرف دیگر، گرچه اغلب مواردی که با آن ها سروکار داریم مثبت است ولی از مثبت بودن آن ها به ندرت یاد میکنیم (مثلاً ازدواج یا برنده شدن مبلغ یک میلیون تومان پول)، بنابرین همیشه گوش به زنگ حوادث منفی هستیم. به علاوه، مدیری که موارد منفی را نادیده میگیرد، بسیار پشیمانتر از مدیری است که موارد مثبت را نادیده میگیرد. بالاخره، اگر مدیر در مورد یک اشتباه بزرگ هیچ واکنشی انجام ندهد، مدیر بالاتر او را مورد مؤاخذه قرار میدهد؛ اما اگر از انجام یک کار خوب تشکر نکند، مؤاخذهای در کار نخواهد بود(جین،ترایاندیس،۱۳۸۱،۲۵۳).
زمانی که تصور به وجود آمد، صرفنظر از مشاهداتی که تصور بر اساس آن ها به وجود آمده و اعمال نفوذهای مختلفی که آن را تحریف کرده، مسئله موجود به خاطر سپردن آن، تا زمانی است که بتوان آن را روی کاغذ ثبت کرد. در این مرحله نیز سمتگیریهای دیگری بر رویدادها تأثیر خواهد گذاشت؛ در چنین مواقعی انسان مایل است، رویدادهای مثبت را بهتر از رویدادهای منفی به ذهنی بسپارد. گذشته از این، ما در حافظههایمان از پیش تصوراتی همانند پندارهای قالبی کمک میگیریم. این بدان معنا است که آنچه را به خاطر میسپاریم به منظور انطباق با پندارهای قالبی خود تحریف میکنیم. در هنگامه چنین قضاوتهایی، در اغلب موارد خطاهای بزرگی مرتکب میشویم(جین،ترایاندیس،۱۳۸۱،۲۵۳).
شرکت ملی حفاری ایران
شرکت ملی حفاری ایران به عنوان مولود انقلاب اسلامی در اول دیماه ۱۳۵۸ به فرمان بنیانگذار جمهوری اسلامی حضرت امام خمینی (ره)تأسيس گردید و فعالیت خود را با ۶ دستگاه آغاز گردید.
شرکت ملی حفاری ایران یکی از شرکتهای تابعه شرکت ملی نفت ایران میباشد و بر اساس اساسنامه مربوطه اجرای عملیات حفاری به منظور اکتشاف،تولید و بهره برداری از مخازن نفت و گاز و نیز تعمیر و ترمیم آن ها و ایجاد چاه های تزریقی و انجام کلیه خدمات فنی وابسته اعم از قلمرو داخلی و فلات قاره را برعهده دارد. شرکت ملی حفاری ایران به لحاظ دامنه عملیاتی از بزرگترین شرکتهای فرعی شرکت ملی نفت ایران محسوب شده و از شمالی ترین مناطق( سرخس، خانگیران)مرکزی، غرب، جنوب غرب تا جنوبی ترین مناطق( خلیج فارس)و به طور کلی بیش از ۱۰استان کشور که امکان استحصال نفت و گاز وجود داشته باشد فعالیت می کند. این شرکت هم اکنون با افزایش دستگاه های حفاری و توسعه خدمات فنی و مهندسی با بهره گیری بیش از ۶۰۰۰ نفر نیروی انسانی متخصص عملیات حفاری نفت و گاز را در اقصی نقاط کشور انجام میدهد(وب سایت شرکت ملی حفاری ایران).
اداره پژوهش و فناوری شرکت ملی حفاری ایران
رویکرد شرکت ملی حفاری ایران به ساخت قطعات و تجهیزات و تعمیر و بازسازی ماشین آلات، بهره گیری از امکانات و ظرفیتهای داخلی، ایجاد اداره پژوهش و فن آوری را در شرکت ضروری ساخت. این واحد که متشکل از کارشناسان با تجربه در زمینههای مختلف فنی/ تخصصی است با هدف انجام فعالیتهای تحقیقاتی و پژوهشی و بررسی راهکارهای علمی و عملی مناسب و همچنین کاهش ضایعات و هزینه ها و افزایش در آمدها و ارتقاء بهره وری فعالیتها خود را آغاز نموده و امروزه به عنوان بازویی توانمند در پشتیبانی مهندسی کلیه واحدهای عملیاتی ایفای نقش می کند(افشار،۱۳۸۷،ص۲۰۰).
فرهنگ حاکم بر مجموعه شرکت ملی حفاری ایران
به دلیل جدید و ناشناخته بودن تحقیق و توسعه در صنایع ایران، به طور اعم و به طور اخص در شرکتهای عملیاتی مانند شرکت ملی حفاری ایران، تثبیت و برجسته نمودن پژوهش و فناوری در این شرکتها بسیار چالش برانگیز میباشد. بدین سبب، در مجموعه کارکنان شرکت ملی حفاری، دید مثبت به فعالیتهای بخش پژوهش فناوری ندارند و آن را یک موضوع لوکس و تشریفاتی و در نتیجه بی خاصیت برای شرکت می دانند خوشبختانه با تمهیدات مدیریت ارشد و نیز توجه خاص دولت زمینه برطرف نمودن این موضوع در شرکت بهتدریج در حال گسترش میباشد(افشار،۱۳۸۷،ص۲۹۴ ).
مشکلات و تهدیدهای موجود در تامین نیروی انسانی پژوهش و فناوری شرکت ملی حفاری ایران