-
- تحقیقی تحت عنوان”عوامل مؤثر بر عملکرد شرکتهای کوچک در مراحل اولیّه رشد” توسط ملکزاده و همکاران در سال۱۳۸۹ انجام شد. در این تحقیق از نظرات ۳۸ نفر از مدیران استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان میدهد سازه های توانمندی مدیریتی دارای سه بعد است: توانمندی بازاریابی، توانمندی مالی، توانمندی فناورانه. به نظر میرسد عامل غالب، همان توانمندی بازاریابی باشد. با فرض وجود منابع مالی مطمئن خارج از شرکت هر چه مدیران شرکتها توانایی بیشتری داشته باشند در کسب منابع مالی از منابع خارجی مؤفقتر هستند.
-
- تحقیقی تحت عنوان”شاخص ترکیبی پایش توانمندی فنّاوری:بررسی وضعیت توانمندی فنّاوری ایران و ۶۹ کشور دنیا” توسط حبیب الله طباطبائیان و همکاران در سال ۱۳۸۹ انجام شد. در این تحقیق ۱۷ شاخص بر اساس فرآیندی مشخص از میان ۳۷ شاخص معتبر در زمینه توانمندی فناورانه انتخاب شد. در ادامه بر اساس تحلیل عاملی از داده های موجود در زمینه شاخص های انتخاب شده، ۱۷ شاخص در سه بعد قرار گرفتند و به ابعاد و شاخص ها، وزنهای مشخصی اختصاص یافت. در نهایت بر اساس ترکیب شاخص های مذکور در سه بعد به دستآمده، شاخص ترکیبی پایش توانمندی فنّاوری ایجاد گردید و توانمندی فنّاوری ۶۹ کشور دنیا به همراه ایران مورد بررسی قرار گرفت. در این ارزیابی، ایران با وجود دارا بودن وضعیت نسبتاً مناسب در ابعاد زیر ساخت توسعه فنّاوری و توانمندی نوآوری، در بعد کیفیت سرمایه گذاری با مشکلات جدّی مواجه است.
-
- تحقیقی تحت عنوان” مفهوم پردازی آمیخته بازاریابی در بنگاههای صنایع غذایی کوچک و متوسط ایرانی” در سال ۱۳۸۹ توسط امیر محمد گلابی و همکاران انجام شد. نتایج این تحقیق مشخص نمود که مؤلفه های آمیخته بازاریابی در بنگاه های کوچک و متوسط شامل ۵ عنصر اصل (فرد(مدیر/ مالک)، محصول، قیمت، مکان، ترفیع) و۴۹ جز تشکیل دهنده است که عنصر اوّل در روند اجرای مطالعه به عنوان یک عنصر جدید استخراج و به موارد متداول اضافه شد. البته محتوای سایر عناصر نیز متفاوت از عناصر مرسوم است. در ضمن این فرضیه تقویت شد که آمیخته بازاریابی در بنگاه های کوچک و متوسط در بنگاه های مورد بررسی متفاوت با آمیخته بازاریابی مرسوم و شامل پنج عنصر شخص، قیمت، مکان، ترفیع و محصول است.
-
- تحقیقی تحت عنوان” بررسی و مطالعه اثر قابلیّتهای بازاریابی و تنوّع بخشی بر عملکرد فروش (با بهره گرفتن از تکنیک تحلیل پوششی داده ها)” در سال ۱۳۹۰ توسط مصطفی قاضیزاده و همکاران انجام شد. این تحقیق تأثیر قابلیّتهای بازاریابی مانند هزینه های بازاریابی و تنوّع بخشی، تعداد زمینه های فعالیّت شرکت را بر عملکرد فروش آن ها مورد بررسی قرار میدهد. بدین منظور با بهره گرفتن از تکنیک تحلیل پوششی داده ها شرکتهای خدماتی به دو دسته کارا و غیر کارا تقسیم شده وتأثیر هر یک از متغیرها بر عملکرد کل شرکت و عملکرد فروش شرکت مورد بررسی قرار گرفتهاست. نتایج این تحقیق مشخص نمود که بین قابلیّت بازاریابی و عملکرد کل شرکت و عملکرد فروش در شرکتهای کارا رابطه مثبت و معنیداری وجود دارد. تنوّع بخشی نیز اثر منفی بر عملکرد شرکت و عملکرد مالی شرکتهای کارا دارد.
-
- تحقیقی تحت عنوان”ارزیابی سطوح توانمندی فناورانه در صنایع فلزی با مدل نیاز فناورانه، تحقیق موردی: سازه های فلزی یاسان” توسط عباس خمسه و سبکتکین شفقت در سال ۱۳۹۰ در ایران انجام شد. در این تحقیق با بهره گرفتن از مدل ارزیابی نیازهای فناورانه، سطح توانمندیهای فناورانه شرکت سازه های فلزی یاسان مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. این مدل از نه بعد سطح توانمندی بنگاه را مورد ارزیابی قرار داده و در هر یک وضعیّت بنگاه را مشخص می نماید و پیشنهادهایی در جهت کاهش شکاف موجود ارائه می نماید. براین اساس پیشنهاد می شود، شرکت با بهره گرفتن از تیمی راهبردی در زمینه به کارگیری و استفاده از پیوندهای خارجی در زمینه پیشرفت و ارتباطات فناورانه همکاری و داد و ستد داشته باشد و نهایتاًً از آنجایی که این شرکت در سطح شرکتهای راهبردی میباشد و بایستی آرام آرام به سمت شرکتهای خلّاق پیشروی نماید، بایستی در زمینه نوآوری و خلاقیّت سرمایه گذاری(بودجه و نیروی انسانی)بیشتری انجام دهد تا با ارائه محصولات نوآورانه سطح آن به سطح بالاتری برسد.
۲-۲-۳ نتیجه گیری از مباحث نظری تحقیق
به دنبال ارائه تعاریف و مطالعات انجام شده در خصوص هر یک از متغیرهای تحقیق در انتهای این فصل میتوان اذعان داشت که، مطالعات متعددی در خصوص رابطه بین توانمندیهای مدیریتی و عملکرد فروش انجام شده و نتایج حاصل متعدد و در مواردی متناقض میباشد. در تعدادی از این مطالعات به هریک از ابعاد مدیریتی پرداخته شده است. که میزان همبستگی این ابعاد با عملکرد فروش شرکتها متفاوت میباشد. این اختلافات بیشتر مربوط به ساختار صنعت، شخصیت مالک/ مدیر شرکت و وضعیت محیط رقابتی است که این رابطه در آن رخ میدهد. این تنوع در روشهای مفهومی و متدلوژیهای متعدد برای تعریف و اندازه گیری، عملکرد و رابطه بین آن ها زمینه تحقیق را قویتر می نماید، اما از طرفی دیگر باعث ایجاد نوعی آشفتگی و گسستگی میگردد. در نهایت نتیجه مهم این است که اگر چارچوب روششناسی و تئوریک مطالعات به خوبی بررسی شود و به هم مرتبط شوند، نتایج متناقض می توانند منجر به پیامدهای مطلوبی شوند.
فصل سوّم
روش اجرای تحقیق
۳-۱ مقدمه
روش پژوهش را میتوان به عنوان مجموعه ای از قواعد، ابزارها و راههای معتبر و نظام یافتهای برای بررسی واقعیتها، کشف مجهولات و دستیابی به راه حلّ مشکلات دانست. اتّخاذ روش پژوهش علمی تنها راه دستیابی به دستاوردهای قابل قبول و علمی است(خاکی،۱۳۸۲،ص۲۰۱). پژوهش در بردارنده فرآیندهای جستوجو، بررسی و آزمون است. این فرآیندها را باید به طور منظم، به دقّت، منتقدانه، عینی و منطقی به اجرا درآورد. نتیجه نهایی شامل کشف واقعیّات جدید است که به ما کمک می کند تا با مشکل موجود برخورد شود. حقیقت پژوهش اطّلاعاتی را برای مدیران فراهم می کند تا بتواند بر پایه آن تصمیم بگیرند و مشکلات را بر طرف کند. در این فصل مراحل انجام تحقیق مورد بررسی قرار میگیرد. روش تحقیق ، ویژگیهای تحقیق، فرضیه های تحقیق ، جامعه مطالعاتی، نحوه جمع آوری داده های مربوط به متغییرهای تحقیق و چگونگی تجزیه و تحلیل این اطلاعات نیز در این فصل مورد توجه قرار گرفته است.
۳-۲ فرایند اجرایی پژوهش
در این پژوهش ابتدا با بررسی مبانی نظری پژوهش و بر اساس مسأله بیان شده، متغیرهای اصلی پژوهش شناسایی شد. سپس اطّلاعات مورد نیاز استخراج و شاخص های مدّ نظر جمع آوری گردید و از طریق نرمافزار آماری lisrel جهت تجزیه و تحلیل آماری و در نهایت به آزمون فرضیه ها اقدام گردید.
۳-۳ روش تحقیق
دشوارترین گام در فرایند تحقیق، مشخص کردن مسأله مورد مطالعه است. نخست آنکه درباره یک چیز، یک مانع یا یک موقعیت مبهم تردید وجود دارد، تردیدی که نیازمند تعیین است.در هر تحقیق ابتدا باید نوع ، ماهیت ، اهداف تحقیق و دامنه آن معین شود تا بتوان با بهره گرفتن از قواعد و ابزارمناسب و از راه های معتبر به واقعیت ها دست یافت (سرمد و همکاران،۱۳۸۱،ص۱۷۰).