– در پژوهشی که توسط سارنی[۷۷] و همکاران (۲۰۰۰) در زمینه بررسی رابطه بین هوش هیجانی و انواع متغیرهای شغلی بر روی کارکنان چند شرکت بزرگ در ایالت و اوکاهامای آمریکا صورت گرفت نتایج زیر به دست آمد : کارکنانی که از هوش هیجانی بالاتری برخوردارند از رضایت شغلی بیشتری برخوردارند . کارکنانی که از هوش هیجانی بالاتری برخوردارند نسبت به زندگی خوش بین تر بوده و در برابر استرس و فرسودگی شغلی مقاوم ترند ( به نقل از تیموری، ۱۳۸۳) .
– کی ویت کلیپ[۷۸] (۲۰۰۰) در آموزشگاه های ترکیه تحقیقی انجام داد و مشخص کرد که میزان تعهد سازمانی در میان معلمان در سطح بالایی قرار دارد. او رابطه معناداری بین سابقه خدمت و تعهد سازمانی نیافت (تیموری ۱۳۸۳) .
– ارگایل (۲۰۰۱) در پژوهش های خود به این نتیجه رسید که فقدان روان رنجوری یکی از بزرگترین پیشبینی کننده های شادمانی است و مردم باثبات، دارای خصوصیاتی از قبیل آرامش،خونسردی و پرهیز از شکایت درباره نگرانی ها یا اضطرابهای شخصی میباشند . او معتقد است که ثبات عاطفی عمده ترین بعد عاطفی انسان است . همچنین گزارش میکنند که ثبات عاطفی یک پیشبینی کننده قوی رضایت از زندگی میباشد .
– بالاتر بودن میانگین شادمانی زنان نسبت به مردان در برخی تحقیقات تأیید شده است برای مثال : (کوما هانکنن، کوسنوو و کاپیرو[۷۹]، ۲۰۰۳). این در حالی است که بعضی از تحقیقات نشان میدهند بین شادی مردان وزنان تفاوت معناداری وجود ندارد ( به نقل از نشاط دوست و همکاران،۱۳۸۵) .
– توگیا[۸۰] و همکاران (۲۰۰۴) به وسیله «سیاهه رضایت کارمند» که ۶ جنبه از رضایت شغلی (شرایط کاری،حقوق، ارتقاء ،ماهیت کار،سرپرستی و سابقه و سازماندهی) را در برمی گیرد به بررسی میزان رضایت شغلی در میان کتابداران دانشگاهی کشور یونان پرداختند. یافته های پژوهش آنان نشان داد که این کتابداران بیشترین رضایت را ماهیت کار،سرپرستی و شرایط کاری و کم ترین میزان رضایت را از حقوق و شرایط ارتقاء داشتند ( به نقل از تیموری، ۱۳۸۳) .
– زیمبیلاس[۸۱] و همکاران (۲۰۰۶). مصاحبه ای را با پنجاه و دو معلم و مدیر در ۱۷ مدرسه انجام دادند که منابع رضایت شغلی و نارضایتی و اینکه این ها چگونه بر احساسات شان تأثیر گذارند را توصیف میکنند . معلمان تأکید دارند که رضایت آن ها با کنش های متقابل با دانش آموزان،روابط متقابل، فرصت های رشد شخصی و توسعه جامعه هم سو میباشد. برخی از این منابع نارضایتی مشکلات اجتماعی و تأثیر آن بر کار معلمان عدم علاقه و بدرفتاری دانش آموزان سه تیم آموزشی مرکزی و عدم استقلال حرفه ای در مدارس و ارزیابی معلم و پیشبرد انتظارات میباشد .
– ون هوت[۸۲] (۲۰۰۶) تحقیقی را تحت عنوان ارتباط میان پی گیری امور شغلی و رضایت شغلی مربیان دبیرستان بلژیک انجام داد. تجربه و تحلیل داده ها ۷۱۱ معلم و ۳۷۶ دانش آموز از ۳۴ دبستان در بلژیک شامل ۱۹ دبیرستان فنی و حرفه ای و ۱۵ دبیرستان عمومی نشان داده که بین پی گیری امور شغلی و رضایت شغلی مربیان رابطه وجود دارد . معلمان در مدارس فنی و حرفه ای رضایت کمتری نسبت به معلمان مدارس عمومی از شغل خود داشتند . به عنوان شرحی بر نتایج این تحقیق می توان بیان داشت با توجه به تغییرات عمیق و سریع فرهنگی همچنین توجه به روند جهانی شدن مدیریت و رهبری صحیح سازمانی ایجاب میکند که ساختار ارتباط و نحوه ارائه با خورد به عملکرد افراد و نیز فرهنگ سازمانی از انعطاف و گشودگی کافی برخوردار باشند (حیدری ، ۱۳۸۷) .
تحقیقات انجام شده در داخل کشور
– برقی (۱۳۷۶) به بررسی عوامل مؤثر در میزان رضایت شغلی معلمان ابتدایی شهرستان مشهد پرداخت برخی یافته های تحقیق عبارتند از: ۱- رضایت شغلی معلمان زن و مرد در مدارس ابتدایی تفاوت معناداری داشته و زنان رضایت شغلی بیشتری نسبت به مردان ابراز داشته اند. ۲- سن و وضعیت تأهل تأثیر معناداری بر رضایت شغلی نداشته است . ۳- رضایت شغلی معلمان دارای مدرک دیپلم بیشتر از معلمان دارای مدرک لیسانس میباشد. ۴- سابقه خدمت نیز تأثیر معناداری بر رضایت شغلی معلمان نداشته است .
– وهابی ( ۱۳۷۶) در تحقیق خود به بررسی رابطه بین تیپ شخصیتی و رضایت شغلی در بین سه تیپ واقع گرا، اجتماعی و تهوری پرداخت. جامعه آماری این تحقیق را کلیه معلمان،دبیران،پرستاران ،مهندسان ناظر، کارمندان پست، بیمه گران و همچنین مهندسان مکانیک و نقشه برداران وزرات نیرو و فروشندگان تعاونی های شهر و روستا در شهر تهران تشکیل میدهند. یافته ها نشان میدهند : ۱- بین تیپ شخصیت و رضایت شغلی رابطه معناداری وجود دارد و همخوانی تیپ شخصیتی و نوع شغل باعث افزایش رضایت شغلی می شود. ۲- دررابطه با متغیرهای شخصی (جنس، سن، تحصیلات و سابقه خدمت ) بین این متغیرها و رضایت شغلی تفاوت معنادار وجود دارد .
– صالحی ( ۱۳۷۸) به بررسی رابطه رضایت شغلی و مشارکت جویی دبیران دبیرستان های شهر اهواز پرداخت. اعتیار این تحقیق برای شاخصهای رضایت شغلی و مشارکت جویی به ترتیب ( ۸۲/۰ و ۹۲/۰) محاسبه شده است نشان میدهد بین رضایت شغلی دبیران، میزان مشارکت جویی آن ها در تصمیم گیری رابطه معناداری وجود دارد و در کل افزایش رضایت شغلی دبیران، میزان مشارکت جویی آن ها را نیز افزایش میدهد. در این پژوهش میزان رضایت شغلی دبیران زن از دبیران مرد بیشتر بوده است .
– طهماسبی بروجنی ( ۱۳۷۸) در پژوهشی تحت عنوان بررسی میزان رضایت شغلی دبیران مدارس متوسطه شهر اصفهان و ارتباط آن با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان آن ها در سال تحصیلی ۷۸-۷۷ به نتایج زیر دست یافت: نتایج حاصل از بررسی سئوالهای تحقیق نشان میدهد که به طور کلی بین میزان رضایت شغلی دبیران و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان آن ها رابطه معناداری وجود دارد. از میان ابعاد پنجگانه رضایت شغلی، تنها بین ابعاد ماهیت کار،حقوق و دستمزد،ارتقاء و پیشرفت کار با پیشرفت تحصیلی،ارتباط معناداری وجود داشته است . بررسی رضایت شغلی دبیران با توجه به متغیر جنسیت نشان داد که تنها بین رضایت شغلی دبیران زن وپیشرفت تحصیل دانش آموزان آن ها رابطه معناداری وجود دارد و نیز نشان داد که فقط متغیر جنسیت با میزان رضایت شغلی دبیران ارتباط دارد و رضایت شغلی دبیران زن به طور معنی داری بیشتر از دبیران مرد بود .
– وخشوری ( ۱۳۷۸) در عوامل مؤثر بر رضایت شغلی کارشناسان شاغل در ستاد مرکزی بنیاد شهید، بیان میکند که بین متغیرهای سطح تحصیلات، شادمانی،رضایت شغلی، شغل مناسب، شایستگی مدیر، امنیت شغلی ارتباط مستقیمی وجود دارد (به نقل از تیموری، ۱۳۸۳) .
– علی پور و همکاران ( ۱۳۷۹ ) در مقاله ای با عنوان شادمانی و عملکرد ایمنی بدن به این نتیجه رسیدند که شادی ، دستگاه ایمنی را تقویت میکند و تقویت دستگاه ایمنی ، سلامت فرد را بهبود می بخشد .
– نتایج حاصل از پژوهش بیک لیک و همکاران (۱۳۷۹) نشان میدهد که رضایت شغلی متأثر از شرایط فیزیکی محیط کار،امکانات رفاهی، ارزشیابی و امنیت شغلی بوده است و با عواملی چون سن، جنس، گروههای شغلی و سنوات خدمات رابطه ای نداشته است،همچنین بین دو جنس از نظر رضایت شغلی تفاوت معناداری مشاهده نشده است .