عنوان صفحه
شکل ۱-۱ مدل تحلیلی( محقق) ۶
چکیده
جهت گیری استراتژیک به عنوان یکی ازمحرکهای اصلی تدوین استراتژی، در سه دهه اخیر به صورت گسترده توسط محققان مورد مطالعه و بررسی قرارگرفته است. اما تاثیرجهت گیری استراتژیک برعملکرد صادراتی کمترمورد مطالعه قرارگرفته است. پژوهش حاضر به منظور بررسی این موضوع است که آیا جهت گیری استراتژیک برعملکرد صادراتی تاثیردارد. درهمین راستاابتدا مطالعات انجام شده وتعریف مفهومی و عملیاتی متغیرهای مستقل و وابسته مورد بررسی قرارگرفته وبااستفاده ابعاد شش گانه جهت گیری استراتژیک ونکاترامن (۱۹۸۹) تهاجمی، تحیلی، تدافعی، آینده نگری، فعالانه و ریسک پذیری یک فرضیه اصلی و شش فرضیه فرعی طراحی وسپس پرسشنامه استاندارد ونکاترامن (۱۹۸۹) بین ۱۵۰ ازفعالان صادراتی حقیقی وحقوقی عضوبانک اطلاعات صادرکنندگان استان گیلان که بر اساس فرایند نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بود توزیع گردید ۸۳ پرسشنامه توزیع شده تکمیل وبرگشت گردید. از نظر روش شناسی تحقیق حاضر توصیفی-تحلیلی و از نوع علی بوده وروش گردآوری اطلاعات میدانی است. فرضیه های تحقیق با استفاده ازروش رگرسیون مورد آزمون قرارگرفت و درپایان تاثیر جهت گیری استراتژیک و ابعاد شش گانه برعملکرد صادراتی صادرکنندگان استان مورد تأیید قرارگرفت.
واژگان کلیدی: جهت گیری استراتژیک، عملکرد صادراتی، استراتژی، برنامه ریزی استراتژیک، تفکر استراتژیک
فصل اول
کلیات
طرح تحقیق
کلیات
طرح تحقیق
۱-۱)مقدمه
صادرات به عنوان موتورمحرکه اقتصاد نقش قابل توجهی در افزایش تولید، اشتغال و و درآمد ارزی ایفا مینماید و اکثر محققان به اهمیت صادرات به عنوان یک عنصرکلیدی در اقتصاد کشور اشاره کردهاند. نهادهای بینالمللی مرتبط با تجارت و زیر مجموعه سازمان ملل نظیر مرکز تجارت بین اللل ITC) ) بر اهمیت توسعه صادرات تأکید و در این زمینه متدولوژی تدوین توسعه صادرات وتوصیه های سیاستی برای کشورها و واحدهای کسب و کار ارائه کردهاند. درهمین راستا دراکثرکشورها ازجمله ایران درچند سال اخیر سند استراتژی توسعه صادرات تدوین گردیده است. اکثر محققان به اهمیت صادرات در توسعه عملکرد واحدهای کسب و کار اشاره کردهاند. واحدهای کسب وکار هم به دلیل پاسخگویی به محرکهای داخلی و خارجی اقدام به صادرات می نمایند. متغیرهای مختلفی برعملکرد صادراتی اثرگذارهستند. ماهیت متغیرهای مؤثر برعملکرد صادراتی وشرایط محیط فعالیت بنگاههای کسب و کار با ویژگی پویایی، پیچیدگی و تغییرات مستمر ایجاب می کند که شرکتها برای ورود و بقا در بازارهای خارجی ناگزیر هستند از برنامه ریزی ایی استفاده نمایند که متناسب با این تحولات باشند. با توجه به شناخت ما ازبرنامه ریزی استراتژیک که زاییده این تحولات هست و از دهه ۷۰ دردنیا رواج گردیده است. واینکه اکثر شرکت های موفق بینالمللی از برنامه ریزی استراتژیک استفاده می نمایند (دیوید، فرد ۱۳۹۰). تعدادی از محققان در مطالعات اشان دریافته که جهت گیری استراتژیک برعملکرد سازمان، صادارت، کارآفرینی، فن آوری و. . تاثیر مثبت دارد. لذا با توجه به جایگاه جهت گیری استراتژیک در مدیریت استراتژیک و فرایند تدوین استراتژی، هدف این مطالعه بررسی تاثیر جهت گیری استراتژیک برعملکرد صادرات میباشد. در این فصل ابتدا در بیان مسئله به تعریف موضوع تحقیق پرداخته و در ادامه ضرورت واهمیت تحقیق وچارچوب نظری تحقیق، متغیرهای مستقل و وابسته را تعریف نموده و، پس از بیان فرضیات و سوالات تحقیق درپایان قلمرو تحقیق ارائه خواهد شد.
۱-۲) بیان مسئله
صادرات یکی از متغیرهای اصلی تولید و درآمد ملی است. ویکی از روش های اصلی برای تامین درآمد و استفاده از ظرفیت های سرمایه گذاری میباشد. توسعه عملکرد صادراتی باعث موفقیت و بهبود عملکرد بنگاه میگردد. (ناطق و نیاکان، ۱۳۸۸). امروزه بنگاه ها برای ورود به بازارهای هدف وحفظ آن بایستی از مزیت رقابتی برخوردار باشند (کردنائیج و همکاران، ۱۳۸۴). با افزایش تعداد سازمان ها و واحدهای کسب و کاروپیرو آن رقابت فزاینده، همچنین تغییر بیوفقه و مداوم سلیقه های مشتریان و بالا رفتن سطح انتظارات آن ها، بزرگترین چالشی که سازمانها با آن ها مواجه هستند حفظ و ایجاد مزیت رقابتی است. دسترسی به این دو مقوله نیازمند این است که بنگاه ها از برنامه ریزی استفاده نمایند که متناسب با این محیط باشد. بررسی ها نشان داده است اکثر شرکت های موفق بینالمللی از برنامه ریزی استراتژیک استفاده می نمایند (دیوید، فرد ۱۳۹۰). برنامه ریزی استراتژیک دارای فرایند و چارچوبی است که اگر به نحو صحیح طراحی، تدوین، اجرا و مورد پایش قرار گیرد. میتواند باعث توسعه عملکرد صادراتی گردد. یکی از چارچوب های مهم برنامه ریزی استراتژیک، جهت گیری استراتژیک است که به مثابه قلب فرایند مدیریت استراتژیک است. جهت گیری استراتژیک اقدامات و جهت گیری های انجام شده به وسیله یک بنگاه به منظور اتخاذرفتارهای مناسب به منظور عملکرد عالی و مداوم میباشد.
(narver&slater,1990,gatingnon&xuereb,1997 (
جهت گیری استراتژیک مفهومی است که به طور وسیع در تحقیقات مرتبط با مدیریت استراتژیک، بازاریابی و کارآفرینی به کار می رود. ( liu& Zhengping, 2011) یکی از رایج ترین پیوستارهای جهت گیری استراتژیک مطرح شده در ادبیات مرتبط باجهت گیریهای استراتژیک (رحیم نیا، صادقیان، ۱۳۹۰). ، جهت گیری استراتژیک با ابعاد شش گانه تعریف شده ونکاترامن شامل تهاجمی، تحیلی، تدافعی، آینده نگری، فعالانه و ریسک پذیری که مبنای این تحقیق قرارمی گیرد.