کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران
کنسرسیوم محتوای ملیپایگاه اطلاعرسانی کتابخانههای ایرانمرکز اطلاعات و مدارک اسلامیمرجع پاورپوینتسیویلیکادایرهالمعارف کتابداری و اطلاعرسانیایران دانشایران لیزامگ ایراننور مگز
علاوه بر جستجو در این پایگاهها، سعی شده است که با جستجو در نرمافزارهای کتابخانه ای کتابخانه های دانشگاهی متعدد (برای مثال، دانشگاه الزهرا، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه تهران، دانشگاه شاهد، و …) پایان نامه های مرتبط این دانشگاهها- از آنجایی که پایگاه جامعی از لیست پایان نامه های داخلی در دسترس نیست- نیز بازیابی شود. با توجه به اینکه دانشگاه تهران اشتراک برخی از پایگاه های فوق را خریداری نکرده است (برای مثال مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری)، بنابرین تعدادی از این پایگاهها از لیست جستجو حذف شدهاند.
جدول ۲- ۹٫ فهرست پایگاههای عمومی خارجی
عنوان پایگاه
عنوان پایگاه
Dissertation Abstracts International (DAI)
جدول ۲- ۱۰٫ فهرست پایگاههای تخصصی خارجی
عنوان پایگاه
Current Index to Journals in Education (CIJE)
Bulletin of the American Society for Information Science and Technology
شمار نسبتاً زیادی از پایگاه های خارجی به صورت دسترسی آزاد بوده و بنابرین بدون نیاز به نام و کلمه رمز کاربری، محقق توانسته به آن ها دسترسی پیدا کند. برخی از پایگاه های مذکور نیز رایگان نبوده است، اما به دلیل آنکه اشتراک آن ها توسط دانشگاه تهران خریداری شده است، بنابرین امکان دسترسی به آن ها وجود داشته است. اما تعدادی از پایگاه های آبونمانی جزء منابع اشتراکی دانشگاه تهران نبوده و برای دسترسی به آن ها از طریق کتابخانه های دیگر – داخلی و خارجی- استفاده شده است.
پس از شناسایی پایگاه های اطلاعاتی، کلیدواژههایی که باید در این پایگاهها جستجو میشد نیز از عنوان تحقیق استخراج و مورد بررسی قرار گرفت. به دلیل آنکه عبارات فارسی به کار رفته جهت توصیف و بیان مفاهیم مرتبط از تعدد زیادی برخوردار نبودهاند، همان اصطلاحات- به صورت منفرد و ترکیبی- در پایگاه های اطلاعاتی جستجو شدهاند. کلیدواژههای جستجو شده، شامل: “کیفیت زندگی کاری”، “رضایت شغلی”، “استرس شغلی”، “کتابدار(ان)”، “کارمند(ان) کتابخانه”، و “کتابخانه”. برای مثال، با جستجویی که با عبارت کیفیت زندگی کاری در پایگاه پایان نامه ها کتابخانه ملی ایران[۹۰] انجام شد، تعداد ۱۲۸ رکورد بازیابی شد.
اما، به دلیل آنکه برای بیان مفاهیم مختلف مربوطه، عبارات و اصطلاحات متعدد انگلیسی در دست بود، در نتیجه جستجوی منابع انگلیسی مشکلتر از منابع فارسی بوده است. به عنوان مثال، برای بیان مفهوم کتابدار از عباراتی مانند Librarian، Library Staff، Library Employee، و … در منابع انگلیسی استفاده شده است. از این رو، سعی شده است که پس از دستهبندی اصطلاحات و عبارات گوناگون، این کلیدواژهها به صورت منفرد و ترکیبی در پایگاه های مورد نظر جستجو شوند. جدول زیر عبارات مختلف به کار رفته برای بیان هر یک از مفاهیم را فرست کردهاست (جدول ۲- ۱۱).
جدول ۲- ۱۱٫ فهرست عبارات و اصطلاحات متفاوت به کار رفته برای بیان و توصیف مفاهیم مورد جستجو
مفاهیم مرتبط
عبارات و اصطلاحات به کار رفته در زبان انگلیسی
کیفیت زندگی کاری
Quality of Work Life, QWL, Quality of Working Life, Quality of Work-Life
رضایت شغلی
Job Satisfaction, Word Satisfaction, Job-Related Satisfaction, Work-Related Satisfaction, Career Satisfaction.
استرس شغلی
Job Stress, Job-Related Stress, Work Stress, Word-Related Stress, Occupational Stress, Career Stress.
کتابدار
Library Staff, Librarian, Library Employee, Information Professional, Information Staff, Library Professional,
در هر صورت، عباراتی که فراوانی بیشتری برای بیان هر کدام از مفاهیم را داشته اند در جدول فوق با قلم ضخیم نشان داده شدهاند. یکی از نمونه های جستجویی که انجام شد، به صورت زیر بوده است:
(“Quality of Work Life” OR QWL OR “Quality of Working Life” OR “Quality of Work-Life”) AND (“Job Satisfaction” OR “Word Satisfaction” OR “Job-Related Satisfaction” OR “Work-Related Satisfaction”) AND “in partial fulfillment of” AND site:edu AND filetype:pdf
در دستور جستجویی که در موتور جستجوی گوگل به شکل فوق انجام شد، هدف بازیابی پایان نامه هایی بوده است که به بررسی ارتباط میان کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی در دانشگاه های ایالات متحده پرداختهاند.
۲-۵-۲٫ نتایج حاصل از جستجوی پیشینهها
منابع و نیروی انسانی یک سازمان، سرمایه مهمی برای آن سازمان محسوب می شود؛ از این رو، محققان بسیاری تا کنون تلاش کرده اند که متغیر کیفیت زندگی کاری –هم به صورت منفرد و هم به صورت ترکیبی با متغیرهای دیگر- را مورد بررسی قرار دهند. به طور کلی، تا کنون ارتباط کیفیت زندگی کاری با متغیرهایی از قبیل، رضایت شغلی، استرس شغلی، عملکرد سازمانی، تعهد سازمانی، و …
مهمترین حوزهای که تا کنون بیشتر به بررسی کیفیت زندگی کاری پرداخته است، حوزه مدیریت و سازمان است. اما، حوزه های دیگری نیز وجود دارند که به اهمیت این مسئله پی برده و اقدام به مطالعه کیفیت زندگی کاری در زمینه تخصصی خود کرده اند؛ برای مثال، حوزه هایی مانند روانشناسی، علوم تربیتی، مدیریت آموزشی، تربیت بدنی، پزشکی- مخصوصاً پرستاری، و … به این موضوع علاقه نشان داده اند.