در مدل محافظتی به منظور کاهش احتمال یک پیامد منفی یا یک عامل خطرزا در تعامل قرار می گیرند. یک عامل محافظتی می تواند تأثیری مستقیم بر پیامد داشته باشد، اما در حضور یک عامل فشارزا، اثر آن قویتر می شود. به نظر میرسد این مدل بیشترین سهم را در مطالعه مدلهای تاب آوری به خود اختصاص داده است (بروک، نامورا، کوهن[۱۰۱]، ۱۹۸۹، گارمزی و دیگران، ۱۹۸۴).
۲-۳-۴-۲ مدل تاب آوری فلچ
فلچ[۱۰۲] (۱۹۹۷) یک نوع مدل تاب آوری را بین کرد که این مدل فرایند تخریب و انسجام مجدد را در واژه سیستماتیک تعادل توضیح میدهد. اصول موضوع فلچ که «نقاط انشعاب» است، زمان تغییر وسیعی را بازنمایی می کند. تغییری که در زندگی ما رخ میدهد، سبب از بین رفتن تثبیت در ساختار بهنجار زندگی ما و حتی آشفتگی می شود. در نقطه آشفتگی به شدت آسیب پذیر میشویم و ممکن است در این نقطه شکل جدیدی از تعادل مبتنی بر «ناتوانی»، «غم و اندوه» و «رفتار کنار آمدن ناکافی» ایجاد شود و یا ممکن است از آشفتگی خارج شویم و انسجام مجددی را برای سطح مؤثرتری از کارکرد نسبت به قبل به دست آوریم. این انسجام، تاب آوری است. انسجام مجدد می تواند به عنوان فرایند تجدید نظر نسبت به نگاه جهانی باشد (ریچاردسون[۱۰۳]، ۱۹۹۰).
۲-۳-۵ خصوصیات تاب آوری
تاب آوری پنج خصوصیت مهم دارد. این پنج خصوصیت در زیر لیست شدهاند (ابرنهام، ۲۰۰۹):
-
- تاب آوری یک روند پویا و دینامیک است، نه یک وضعیت ثابت
-
- تاب آوری موقعیتی است، یعنی یک رفتار سازگارانه در یک موقعیت ممکن است و در یک موقعیت دیگر ناسازگار باشد.
-
- تاب آوری محصول تعامل ویژگیهای شخصیتی ذاتی با فاکتورهای محیطی است.
-
- تاب آوری در موقعیتهای که چندین عامل خطر وجود دارد، پیچیدهتر است.
- تاب آوری می تواند آموختنی باشد.
بنابراین در مفهوم تاب آوری علاوه بر یکسری خصوصیات بالقوه با یکسری عوامل حمایتی بیرونی از جمله امکان آموزشدهی، کسب و یادگیری مهارت های محافظت کننده مواجه میشویم که این نکته از دیگر مفاهیم مطرح در روانشناسی مثبتگرا را به یافتن شیوه موجود در افزایش تاب آوری ترغیب می نماید.
در مجموع میتوان گفت که تاب آوری فرایندی پویا است که در آن تأثیرات محیطی و شخصیتی در تعاملی متقابل بر یکدیگر اثر میگذارند. پژوهشهای تاب آوری الگوهای نظری رشد انسان را که پیش از این توسط اریکسون، برونفن، پیاژه، کلبرگ، گیلیان، اسکینر، مزلو و پیرس[۱۰۴] مطرح شده بود (رایت و ماسن، ۱۹۹۷)، مورد تأیید قرار می دهند.
در تمامی این الگوهای نظری، در حالی که بر ابعاد مختلف رشد انسانی(روانی- اجتماعی- شناختی- اخلاقی- معنوی) تأکید می شود، هسته مرکزی این رویکردها را این پیش فرض تشکیل میدهد که فطرتی بیولوژیک[۱۰۵] برای رشد و کمال در هر انسان وجود دارد-طبیعت خود اصلاح گری ارگانیسم انسانی- که به طور طبیعی و تحت شرایط معین محیطی می تواند آشکار شود. همانگونه که ماسن (۲۰۰۱) میگوید: «هنگامی که فاجعه از سر بگذرد و نیازهای اولیه انسانی تأمین گردد، آنگاه تاب آوری احتمال ظهور مییابد.»
مهمترین نتیجه کاربردی برآمده از پژوهشهای تاب آوری، این است که میتوانیم توانمندی افراد را ارتقاء دهیم بگونهای که آنها به احساس هویت و کارآمدی، توانایی تصمیم گیری، هدف گذاری و باور به آینده دست یابند و از این راه بتوانند نیازهای اولیه انسانی خود برای مهربانی، رابطه با دیگران، چالش، قدرت و معناداری را در شرایط طاقت فرسا به عنوان کانون توجه هرگونه مداخلات پیشگیرانه، آموزشی و رشد فردی قرار دهند (توگاد و فردریکسون[۱۰۶]، ۲۰۰۴).
۲-۳-۶ عوامل مؤثر بر تاب آوری
پژوهشها به طور پایا، عواملی را که مؤثر بر تاب آوری هستند، را گزارش کرده اند؛ نظیر مراقبت حمایتی و مثبت، روابط خانوادگی، پدر و مادری کردن شایسته، ویژگیهای افراد و توانایی شناختی بالا (ماستن و دیگران،۱۹۹۹؛ ویمان و دیگران[۱۰۷]،۱۹۹۹).
۲-۳-۶-۱ ویژگیهای افراد تاب آور
افراد تاب آور دارای خصوصیات ویژهای هستند. این ویژگیها می توانند بر تاب اوری مؤثر باشند (ماسن و دیگران،۱۹۹۹؛ ویمان و دیگران،۱۹۹۹؛ محمدی، ۱۳۸۶):
۱- احساس ارزشمندی: پذیرفتن خود به عنوان فردی ارزشمند، و احترام قایل شدن برای خود و تواناییهایشان. بی قید و شرط دوست داشتن و سعی در شناخت نقاط مثبت خود و پرورش دادن آنها و از طرف دیگر شناخت نقاط ضعف خود و کتمان نکردن آنها. علاوه بر آن سعی میکنند که این نارساییها را با واقع بینی بر طرف کرده و در غیر این صورت با این ویژگیها کنار میآیند.
۲- مهارت در حل مسئله: افراد تاب آور ذهنیتی تحلیلی- انتقادی نسبت به تواناییهای خود و شرایط موجود دارند، در مقابل شرایط مختلف انعطاف پذیرند و توانایی شگفت انگیزی درباره پیدا کردن راه حلهای مختلف درباره یک موقعیت یا مسئله خاص دارند. همچنین توانایی ویژهای در تجزیه و تحلیل واقع بینانه مشکلات شخصی و پیدا کردن راه حل های فوری و راهبردهای دراز مدت برای حل و فصل مشکلاتی که به آسانی و سریع حل نمیشوند را دارا هستند .
۳- کفایت اجتماعی : این دسته از افراد مهارت های ارتباط با دیگران را خیلی خوب آموخته اند. آنها می توانند در شرایط سخت هم شوخ طبعی خودشان را حفظ کنند، می توانند با دیگران صمیمی شوند و در مواقع بحرانی از حمایت اجتماعی دیگران بهره ببرند؛ ضمن اینکه این گونه آدمها می توانند سنگ صبور خوبی باشند، وقتی برایشان حرف میزنید خوب گوش می دهند و خودشان را جای شما میگذارند. در ضمن آنها طیف وسیعی از مهارت ها و راهبردهای اجتماعی شامل مهارت های گفتگو، جرأتمندی و گوش دادن، آمادگی برای گوش دادن به دیگران واحترام گذاشتن به احساسات و عقاید دیگران که در تعاملات اجتماعی بسیار مهم است، را دارا هستند.
۴- خوش بینی: اعتقاد راسخ به اینکه آینده می تواند بهتر باشد، احساس امید و هدفمندی و باور به اینکه می توانند زندگی و آینده خود را کنترل کنند و موانع احتمالی نمیتواند آنها را متوقف سازد.
۵- همدلی: تاب آورها دارای توانایی برقراری رابطه توأم با احترام متقابل با دیگران هستند که موجب به هم پیوستگی اجتماعی یعنی احساس تعلق به افراد، گروه ها و نهادهای اجتماعی می شود.
۲-۳-۶-۲ نقش محیط در تاب آوری
علاوه بر ویژگیهای فردی که در مورد تاب آوری بیان شد، ذکر این مطلب مهم به نظر میرسد که برخی از مؤلفه های محیطی در رشد و پرورش افراد تاب آور مؤثر هستند. این ویژگیها عبارتند از( نیایش، ۱۳۹۰):
۱٫ روابط حمایتگر و توأم با توجه و وجود شبکه ای از افراد که از یکدیگر حمایت میکنند.
۲٫ معیارها و انتظارات بالا اما معقول خانواده و جامعه در مورد رفتار فرد.