در مرحله بعد، هر یک از دو نوع صندوق با سرمایه ثابت و متغیر ،به دو دسته فرعی تر به شرح زیر تقسیم میشوند:
۲-۸-۲ صندوق ها متنوع و غیر متنوع
در مرحله بعد،هر یک از دو نوع صندوق با سرمایه ثابت و متغیر،به دو دسته فرعی تر به شرح زیر تقسیم میشوند:
۲-۸-۲-۱ صندوق های متنوع[۱۶]
صندوق هایی هستند که بخش عمده (در حدود بیش از %۷۵)دارایی های خود را در چارچوب مقررات در اوراق بهادار صنایع و شرکت های مختلف،سرمایه گذاری نموده و در سطح بالایی سبد اوراق بهادار را تنوع بخشی کرده باشند.
۲-۸-۲-۲ صندق های غیر متنوع[۱۷]
صندوق هایی هستند که تنوع سرمایه گذاری کمتری نسبت به نوع قبلی دارند و در صنایع با شرکت های خاصی به سرمایه گذاری مباردت می ورزند.
۲-۸-۳ طبقه بندی صندوق های مشترک بر اساس کارمزد فروش
صندوق ها بر مبنای دریافت یا عدم دریافت کارمزد بابت صدور یا ابطال واحد های سرمایه گذرای، به دو گروه تقسیم بندی میشوند:
۲-۸-۳-۱ صندوق های با کارمزد[۱۸]
صندوق های سنتی با کارمزد، صندوق هایی هستند که برای به کارگزاران و مشاوران مالی و تامین سایر هزینه های مربوط، در ازای عرضه واحد ها، از مشتریان کارمزد دریافت میکنند.انواع اصلی هزینه معاملات برای سرمایه گذاران صندوق مشترک میتواند در قالب موارد زیر باشد:
۲-۸-۳-۱-۱ کارمزد فروش[۱۹]
برخی صندوق ها هنگام فروش واحد های سرمایه گذاری از مشتریان مارمزد فروش (کارمزد صدور) دریافت و آن را به سبد دارایی ها واریز میکنند.در این حالت، خریدار باید علاوه بر NAV هر واحد، مبلغی مازاد معادل کارمزد مقرر در امید نامه پرداخت نماید.این کارمزد حتی ممکن است بابت سرمایه گذاری مجدد سود نقدی و با عنوان کارمزد سرمایه گذاری مجدد سود دریافت شود.
۲-۸-۳-۱-۲ کارمزد بازخرید[۲۰]
بعضی صندوق ها موقع بازخرید یا ابطال واحد سرمایه گذاری، کارمزد دریافت میکنند که این رقم هزینه بازخرید، هزینه اضافی بازخرید در کوتاه مدت،هزینه معاملات پرداختی به سبد و کارمزد های بورس را شامل می شود.هزینه اضافی باخرید در کوتاه مدت،به زمانی مربوط است که سرمایه گذار در حالی که از خدمات صندوق استفاده میکند،پس از ورود ،به فاصله کوتاه تصمیم به خروج از صندوق بگیرد. در اینجا ممکن است صندوق برای تشویق مشتریان به حفظ سرمایه گذاری برای مدت طولانی تر، این هزینه را به عنوان عامل بازدارنده در مقابل خروج زود هنگام سرمایه گذاران پیشبینی کرده باشد.همچنین کارمزد ابطال ممکن است با طول مدت سرمایه گذاری رابطه عکس داشته باشد و با طولانی تر شدن مدت سرمایه گذاری،نرخ کارمزد ابطال کاهش یابد.
۲-۸-۳-۱-۳ هزینه ها و کارمزد های سالانه
این قلم شامل کارمزد های تعیین شده در قالب مقررات نهاد ناظر و هزینه های نگهداری حساب مشتری است.برای مثال،در ایالات متحده کارمزد سالانه بر طبق رویه ۱-۱۲b تعیین می شود.این رویه که در سال ۱۹۸۰ توسط SEC تعیین شده است به صندوق های مشترک اجازه میدهد که هزینه های توزیع واحد های سرمایه گذاری را از محل دارایی های صندوق پرداخت نمایند.این کارمزد در واقع برای جبران خدمات کارگزار-معامله گران،خدمات اداری، تامین مخارج تبلیغات و پیش برد فروش مصرف می شود که از دیدگاه سرمایه گذار،یک نوع هزینه مداوم سالانه تلقی می شود.رویه مذبور طبقه بندی معینی را برای سطوح مختلف و انواع گوناگون سرمایه گذاری و هزینه در نظرگرفته است ولی به هر حال ، حداکثر کارمزد بیش از %۱ نخواهد بود.
۲-۸-۳-۲ صندوق های بدون کارمزد[۲۱]
صندوق هایی هستند که هنگام فروش کارمزدی دریافت نمی کنند و واحد های سرمایه گذاری خود را از طریق توزیع کنندگان به سرمایه گذاران می فروشند.
۲-۸-۴ طبقه بندی صندوق بر اساس افق سرمایه گذاری
صندوق های مشترک بر حسب نوع اوراق بهاداری که در چارچوب اهداف و افق زمانی خود،در آن ها سرمایه گذاری میکنند به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوندیکی از طبقه بندی های متداول صندوق ها به شرح ذیل میباشد:
۲-۸-۴-۱ صندوق های کوتاه مدت
صندوق هایی هستند که در اوراق بهادار کوتاه مدت با سررسید کمتر از یک سال فعالیت میکنند.رایج ترین صندوق ها از این گروه،صندوق های بازار پول[۲۲] میباشند.
۲-۸-۴-۱-۱ صندوق های بازار پول
صندوق هایی هستند که بر روی اوراق بهادار گکوتاه مدت با سررسید حداکثر یک سال سرمایه گذاری میکنند و بیشتر به دنبال منافع ثابت یا کسب سود کوتاه مدت هستند.ویژگی این صندوق ها ریسک پایین و بازدهی پایین(به ویژه در حالت پایین بودن نرخ بهره) است. صندوق های فعال در بازار های پولی،انواع گوناگونی دارند،برای مثال، انواع این صندوق ها در آمریکا عبارتند از:
-
- صندوق های ایالتی معاف از مالیات بازار پول[۲۳]
-
- صندوق های دولتی مشمول مالیات بازار پول[۲۴]
-
- صندوق های غیر دولتی مشمول مالیات بازار پول[۲۵]
- صندوق های ملی معاف از مالیات بازار پول[۲۶]
۲-۸-۴-۲ صندوق های بلند مدت[۲۷]
صندوق هایی هستند که بر روی اوراق بهادار بلند مدت،شامل سهام و اوراق قرضه با سررسید بیش از یکسال سرمایه گذاری میکنند. صندوق های بلند مدت بیشتر به صورت تخصصی فعالیت میکنند و طبقه بندی های مختلفی برای آن ها وجود دارد که کلی ترین تقسیم بندی به شرح زیر است:
۲-۸-۴-۲-۱ صندوق های اوراق بهادار با درآمد ثابت یا صندوق های اوراق قرضه[۲۸]
این صندوق ها در وهله اول، بر روی قرضه های دولتی یا شرکتی سرمایه گذاری میکنند و هدف اصلی آن ها ایجاد در آمد است.سرمایه گذاری در صندوق های قرضه بر خلاف سرمایه گذاری مستقیم در اوراق قرضه،دارای سررسید یا ضمانت بازپرداخت سرمایه نیست. با توجه به تنوع گسترده در اوراق صادر شده ،هم از نظر صادر کننده و هم به لحاظ سررسید و سایر شرایط،صندوق های اوراق قرضه از تنوع بالایی برخوردار هستند و بیشترین تنوع را در بین کشورها می توان در ایالات متحده یافت که به یک دسته بندی از صندوق های قرضه در این کشور می توان به شرح ذیل اشاره نمود:
-
- صندق های عمومی اوراق شرکتی[۲۹]
-
- صندوق های اوراق قرضه میان مدت شرکتی[۳۰]
-
- صندوق های اوراق قرضه کوتاه مدت شرکتی[۳۱]
-
- صندوق های اوراق قرضه جهانی[۳۲]
-
- صندوق های اوراق قرضه دولتی[۳۳]
-
- صندوق های با بازده بالا[۳۴]
-
- صندوق های با پشتوانه رهنی[۳۵]
-
- صندوق های قرضه ملی شهرداری ها[۳۶]
- صندوق های قرضه ایالتی شهرداری ها[۳۷]
۲-۸-۴-۲-۲ صندوق های سهام[۳۸]
صندوق های سهام در درجه اول برروی سهام سرمایه گذاری میکنند و سهام انتخابی بستگی به هدف سرمایه گذاری صندوق دارد که میتواند به طور کلی یکی از دو حالت زیر باشد:
-
- سرمایه گذاری در شرکت های با سابقه و قدیمی که سود سهام بالایی پرداخت می کنندو