-
- شواهد به دست آمده در خلال درس مورد بحث قرار دهید و از آن برای بهتر نمودن درس ، واحد و آموزش به طور کلی استفاده کنید. « در صورت لزوم، درسی که بازبینی شده ممکن است در یک کلاس اضافی تدریس شود ، مورد مشاهده قرار گیرد و دوباره پالایش شود .» (لویس ،۲۰۰۹)
۲-۴-۵-هدف ها ی درس پژوهی
هدف اصلی درسپژوهی کمک به یادگیری مستمر معلم است که این مهم را از طریق ایجاد بستر مناسب برای بازاندیشی و بهبود عمل خود معلم پدید میآورد(تاکاهاشی[۲۰]،۲۰۰۵)
تاکاهاشی و یوشیدا (۲۰۰۴) هدف اصلی درس پژوهی را کمک به یلدگیری مستمر معلم قلمداد کردهاند که این مهم از طریق ایجاد بستر مناسب برای بازاندیشی و بهبود عمل توسط خود معلم پدید میآید.
سرکارآرانی (۲۰۰۶) درس پژوهی را یک فرصت استثنایی برای معلمان به منظور گسترش دانش و مهارت تدریس ، توسعه مهارت های حرفه ای و بهبود آموزش و یادگیری میداند.
فریدمن [۲۱](۲۰۰۵،گائو[۲۲] ،۲۰۰۶، هیث کوک[۲۳] ۲۰۱۰، نقل از حبیب زاده ،۱۳۹۲) اهداف درس پژوهی را این گونه بیان میکنند:
درس پژوهی به جای تمرکز روی نمرات ، هدفش افزایش دانش معلمان از محتوای آموزشی و بهبود مهارت های آموزشی و پژوهشی آن هاست.
توانمند کردن معلمان و تبدیل آن ها به پژوهشگران ماهر و در نهایت تبدیل مدرسه به یک سازمان یادگیرنده میباشد.
بهبود فرایند طراحی درس ، بررسی و نوآوری در راهبردهای آموزشی ، ارزیابی نتایج و بازدادن به نظام و ارزیابی تفکر دانش آموزان میباشد که همگی از جمله صلاحیت های حرفه ای ملمان است.
استیگلر و هیبرت (۱۹۹۹) نیز به موارد فوق، این نکته را میافزایند که درس پژوهی، سیستمی ایجاد میکند که از تجربههای خود میآموزد؛ به عبارت دیگر سیستمی که دارای حافظه است و تجربیات و بینش معلمان را ضبط می کند و باعث بهبود بلندمدت میگردد.
در واقع درس پژوهی محیطی فراهم می کند که معلمان در آن بتوانند با مشارکت مستمر به حل مسائل خود بپردازند و دانش حرفهای تولید کنند و از طریق آن به توسعه حرفهای دست یابند(استیگلر و هیبرت، ۲۰۰۴).
لوئیس(نقل از ائتلاف منطقهای شمال غربی آیزنهاور در ریاضی و علوم،۲۰۰۱:۳نقل از خاکباز) میگوید: “نکتهی درخشان درس پژوهی آن طور که معلمان ژاپنی بیان میکنند، تمرکز بر فکر و عمل دانش آموزان است که حاصل آن بهبود یادگیری دانش آموزان میباشد.” او همچنین (۲۰۰۲) مهم ترین هدف درس پژوهی را بهبود مستمر تدریس به منظور یادگیری دانش آموزان میداند و برای رسیدن به این هدف تمرکز اولیه آن را این موضوع میداند که دانش آموزان چگونه رفتار میکنند و چگونه یاد می گیرند. به بیان دیگر هدف اولیه درس پژوهی بهبود فرایندهای آموزش و یادگیری در کلاس درس از طریق درک و شناخت بیشتر و بهتر چگونگی یادگیری و تفکر دانش آموزان است.
به نظر یوشیدا و فرناندز(۲۰۰۴) هدف اصلی درس پژوهی پیشرفت مستمر تدریس است که در نتیجه آن دانش آموزان نیز بیشتر و بهتر یاد می گیرند.آن ها و لوئیس (۲۰۰۲) معتقدند موفقیت درس پژوهی با میزان یادگیری ، مهارت و حرفه ای شدن معلمان سنجیده می شود ، این که معلمان و اعضای گروه در پایان درس پژوهی چه قدر احساس میکنند که بر یادگیری و مهارتشان افزوده شده است.
فرناندز، کانن[۲۴] و چوکسی [۲۵](۲۰۰۳) یادآوری کردهاند، این الگوی پیشرفت علم مسائل مهمی را که مرتبط به چگونگی ارزشیابی، بحث و یادگیری از سنت تدریس خود است پیش روی معلمان قرار میدهد (نقل از سایتو[۲۶] و آتنسیو[۲۷]، ۲۰۱۳)
سربین و کپ[۲۸] (۲۰۰۶ ،) هدف های درس پژوهی را در موارد زیر خلاصه کردهاند:
-
- درک بهتر چگونگی یادگیری دانش آموزان از آن چه معلم تدریس میکند.
-
- خلق نتایج کاربردی و قابل استفاده برای معلمان دیگر در همان موضوع درسی .
-
- بهبود و اصلاح تدریس از طریق پژوهش مشارکتی و نظام مند .
- ایجاد یک دانش آموزشگری بر اساس آن چه معلمان از بحث کردن با یکدیگر به دست می آورند.
۲-۴-۶ – پیامدها برای مشارکت کنندگان
مشارکت کنندگان در درس پژوهی: (لویس براون ، ۲۰۰۹)
-
- درک میکنند که چگونه درس پژوهی به عنوان راهی برای تقویت تدریس و یادگیری در مدارس و به ویژه آنهائی که عملکرد پائین دارند دارای اهمیت است؛
-
- نقشی را که اطلاعات در درس پژوهی بازی میکند و نحوه ی جمع آوری اطلاعات در خلال درس پژوهی را می فهمند؛
-
- می دانند که خودشان چگونه درس پژوهی را انجام دهند؛
-
- راه هایی را برای تنوع بخشیدن به درس پژوهی مییابند مانند، نوشتن دروس و سپس آزمایش آن ها
-
- از اهداف درس پژوهی آگاه شده و می دانند چگونه درس پژوهی با اقدامات آغازین دیگربایستی متناسب باشد؛
-
- از دیگر فعالیت های یادگیری حرفه ای ،که با درس پژوهی مرتبط هستند مطلع میشوند؛
-
- در مورد نحوه ی اجرای درس پژوهی در محیط های خود برنامه ریزی میکنند؛
- در همان حال که درس پژوهی را در گروههای یادگیری حرفه ای خود آغاز میکنند در مورد نحوه ی برقراری ارتباط با همدیگر و پی گیری این کارگاه به صورت الکترونیکی و به صورت شخصی برنامه ریزی میکنند.
دادلی (۲۰۱۳) درباره فواید درس پژوهی اظهار می داردکه :
۱) زمینه امن درس پژوهی این امکان را در اختیار معلمان قرار میدهد که با آموزش تجربه کنند در حالی که در برابر یادگیری شاگردان تا حدودی زیادی مسئول هستند .
۲) ارزش و منافعی که معلمان از یادگیری به کمک یکدیگر کسب کردهاند .
۳) و اینکه چگونه درس پژوهی آن ها را قارد میسازد شاگردان خود را به صورتی جدید و بر اساس بینش های دقیق که از طریق مشاهده ی کلاس متمرکز به دست آمده است ببینند.
درس پژوهی، از طریق ایجاد فرصت در زمینه های زیر، باعث توسعه حرفهای معلمان می شود:
-
- تفکر عمیق درباره اهداف بلند مدت یادگیری[۲۹]؛
-
- توسعه دانش موضوعی[۳۰]؛
-
- توسعه دانش آموزشی[۳۱]؛
-
- یادگیری دانشگاهی[۳۲]؛
-
- طرح درسهای با کیفیت بیشتر؛
-
- ارتباط با اهداف زندگی روزمره؛