۳-۴-۳- پرسشنامه عملکرد تحصیلی فام و تیلور(۱۹۹۹)
ابزار سنجش عملکرد تحصیلی دانش آموزان در این پژوهش، پرسشنامه ی سنجش عملکرد تحصیلی است. این پرسشنامه اقتباسی از پژوهش های فام و تیلور(۱۹۹۹) در حوزه ی عملکرد تحصیلی است که برای جامعه ی، ایران اعتباریابی شده است. (فام و تیلور، ۱۹۹۹به نقل از درتاج، ۱۳۸۳).
آزمون عملکرد تحصیلی قادر است با ۴۸ سئوال، ۵ حوزه مربوط به عملکرد تحصیلی به شرح ذیل را اندازه گیری نماید: عامل خود کارآمدی، تأثیرات هیجانی، برنامه ریزی، فقدان کنترل پیامد و انگیزش. به هر یک از این عامل ها نمره ای اختصاص یافته است که به ترتیب ۵ و ۴ و۳ و ۲ و ۱ میباشد که در ۱۲ سوال روش نمره دهی برعکس است و بر این اساس نمره ی کمتر از ۵۳ نشان دهنده ی خودکارآمدی ضعیف و نمره بالاتر از ۸۵ نشان دهنده ی خود کارآمدی قوی میباشد. نمره کمتر از ۲۸ بیانگر تأثیرات هیجانی ضعیف و نمره ی ۵۳ به بالا بیانگر تأثیرات هیجانی قوی میباشد. نمره ی کمتر از ۱۱ بیانگر برنامه ریزی ضعیف و نمره ی بالاتر از ۲۳ بیانگر برنامه ریزی قوی میباشد. نمره ی کمتر از ۶ بیانگر کنترل پیامد ضعیف و نمره ی بالاتر از ۱۳ بیانگر فقدان کنترل پیامد قوی میباشد. نمره ی کمتر از ۱۴ بیانگر انگیزش ضعیف و نمره ی بالاتر از ۲۴ بیانگر انگیزش قوی میباشد. نمره ی کمتر از ۱۲۰ بیانگر عملکرد تحصیلی ضعیف نمره ی بالاتر از۱۷۵ بیانگر عملکرد تحصیلی قوی و نمره ی بین ۱۷۴-۱۲۱ بیانگر عملکرد تحصیلی متوسط میباشد.
جدول ۳-۶- مؤلفه ها و سوالات مربوط به هر مؤلفه در پرسشنامه عملکرد تحصیلی
مؤلفه
تعداد سوال
شماره سوال
خود کارآمدی
۱۵
۴ و ۹ تا ۱۲ و ۲۸ تا ۳۷
تأثیرات هیجانی
۸
۱۳ تا ۲۰
برنامه ریزی
۱۰
۱ تا ۳ و ۵ و ۴۱ تا ۴۸
فقدان کنترل پیامد
۵
۶ – ۷ – ۸ – ۳۸ – ۳۹
انگیزش
۱۰
۲۱ تا ۲۷ – ۴۰ تا ۴۳
مجموع
۴۸
۱ تا ۴۸
* پایایی و روائی
درتاج(۱۳۸۳) در تحقیق خود برای محاسبه روایی آزمون عملکرد تحصیلی (EPT) از دو روش روایی محتوایی و روش سازه استفاد کرد که محتوا با بهره گرفتن از جدول محتوا و هدف و نظر اساتید مورد تأیید قرار گرفت. به این صورت که ابتدا کلیه سوالات تهیه شده در حوزه های مربوط که از پژوهش تیلور و فام اقتباس شده بود بررسی و اصلاح گردید و برای ارزیابی روایی سازه از روش تحلیل عوامل استفاده کرد که پنج عامل مشخص گردید و بر این اساس میزان روایی عامل اول یعنی خودکارآمدی، ۰٫۹۲ ، عامل دوم تاثیرات هیجانی ۰٫۹۳ ، عامل سوم برنامه ریزی ۰٫۷۲ ، عامل چهارم فقدان کنترل پیامد، ۰٫۶۴ و عامل پنجم انگیزش ۷۲% محاسبه گردید. جهت تعیین روایی محتوایی پرسشنامه عملکرد تحصیلی، نورمحمدیان (۱۳۸۵)، به میزان ۰٫۹۲ محاسبه گردید. بنابرین نشان دهنده اعتبار پرسشنامه میباشد.
درتاج(۱۳۸۳) در تحقیق خود میزان پایایی آزمون عملکرد تحصیلی را از روش برآورد همسانی درونی به روش آلفای کرونباخ به میزان ۰٫۷۴ برآورد نموده است.
همچنین در این تحقیق همچنین در این تحقیق با بهره گرفتن از داده های به دست آمده از پرسشنامهها و به کمک نرمافزار آماری Spss میزان ضریب اعتبار (پایایی) با روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که برای کل سؤالات پرسشنامه عملکرد تحصیلی عدد ۰٫۸۷۸ به دست آمد. این عدد نشان دهنده سازگاری درونی مناسب میباشد زیرا بیشتر از ۰٫۷ میباشد و پرسشنامه مورد استفاده، از قابلیت اعتماد و یا به عبارت دیگر از پایایی لازم برخوردار میباشد.
جدول ۳-۷- پایایی پرسشنامه عملکرد تحصیلی
پایایی پرسشنامه عملکرد تحصیلی
آلفای کرونباخ
تعداد آیتم
.۸۷۸
۴۸
البته برای تحلیل بیشتر این سوالات در این بخش سوالات هر بخش از نظر پایای مورد برسی قرار می گیرند و پایایی آن ها محاسبه شده است
جدول ۳-۸- پایایی مؤلفه خودکار آمدی پرسشنامه عملکرد تحصیلی
پایی ابعاد پرسشنامه عملکرد تحصیلی
مؤلفه
ضریب آلفای کرونباخ
تعداد آیتم
خودکارآمدی
.۸۲۸
۱۵
تأثیرات هیجانی
.۹۰۷
۸
برنامه ریزی
.۸۸۸
۱۲
فقدان کنترل پیامد
.۸۲۶
۵
انگیزش
.۷۸۴
۷
۳-۵-روش تجزیه و تحلیل اطلاعات
داده های با بهره گرفتن از شاخص های آمار توصیفی(فراوانی،درصد، میانگین، انحراف معیار) و همچنین به منظور بررسی فرضیهها توسط آزمون های آمار استنباطی، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام، تحلیل شدند.
۳-۶- ملاحظات اخلاقی
در هنگام جمع آوری اطلاعات لازم برای انجام این پژوهش اصول اخلاقی زیر مورد توجه محقق قرار گرفتند و سعی در رعایت این اصول گردید:
-
- کسب اجازه جهت اجرای پژوهش.
-
- رعایت بی نام بودن پرسشنامهها.
-
- محرمانه نگه داشتن اطلاعات افراد.
- رعایت حقوق معنوی محققین در راستای استفاده از مطالب پیشین .
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل داده ها
در فصل چهارم به بررسی یافته های آماری به دست آمده از تحقیق و آزمون فرضیهها پرداخته می شود. نخست جهت درک ساده داده های گردآوری شده و جهت تفسیر و نتیجه گیری، به خلاصه سازی متغیر های وابسته با بهره گرفتن از روش های آمار توصیفی(میانگین، انحراف معیار) پرداخته شد. سپس تمامی فرضیهها با روش های آمار استنباطی و آزمون های آماری مناسب تحلیل و مورد تفسیر قرار گرفتند.
داده های توصیفی(میانگین وزنی و انحراف معیار):
جدول ۴-۱- آمار توصیفی شاخص های پرسشنامهها
اضطراب
خودکارآمدی
تأثیرات هیجانی
برنامه ریزی
فقدان کنترل پیامد
انگیزش
N
Valid
۳۰۴
۳۰۴
۳۰۴
۳۰۴
۳۰۴
۳۰۴
میانگین
.۵۴۷۷
۳٫۴۱۵۱
۲٫۷۶۸۱
۳٫۴۹۱۶
۲٫۹۸۱۷
۳٫۲۵۰۰
انحراف معیار
.۲۱۴۹۰
.۵۹۵۶۷
.۵۳۴۹۶
.۷۳۴۸۴
.۶۶۱۹۸
.۴۲۷۴۷
جدول ۴-۲- آمار توصیفی شاخص های پرسشنامه عملکرد تحصیلی
عملکرد تحصیلی
اعتماد به نفس
پشتکار
آینده نگری
سختکوشی
N
Valid
۳۰۴
۳۰۴
۳۰۴
۳۰۴
۳۰۴
میانگین
۳٫۲۶۴۶
۲٫۶۵۷۰
۲٫۵۷۰۳
۲٫۵۹۴۵
۲٫۶۰۰۱
انحراف معیار
.۴۳۵۷۲
.۴۶۶۰۸
.۵۶۵۴۴
.۵۰۳۸۷
.۴۸۰۰۰
جدول ۴-۳- آمار توصیفی شاخص های پرسشنامه انگیزش پیشرفت هرمنس