ΔINV : تغییر در موجودیها ΔAP: تغییر در حسابهای پرداختنی
DEPR : هزینه استهلاک داراییهای مشهود و نامشهود OTHER : خالص سایر اقلام تعهدی
OP : سود عملیاتی ε: مقدار خطا پیشبینی اطلاعات
پس از مشخص شدن خطای پیشبینی اطلاعات حسابداری قدر مطلق این خطاها بیانگر خطای اطلاعات حسابداری در پیشبینی جریان وجه نقد عملیاتی آتی میباشد در نتیجه در این تحقیق خطای پیشبینی اطلاعات حسابداری یک عدد همواره مثبت فرض می شود همچنین قرینه ی خطای پیشبینی اطلاعات حسابداری به عنوان کیفیت اطلاعات حسابداری مد نظر قرار میدهیم در نتیجه می توان گفت که که کیفیت اطلاعات حسابداری در این تحقیق یک عدد همواره منفی است (حصارزاده ، ۱۳۸۷) .
۳-۶ شرحی بر آمار توصیفی و آمار استنباطی
آمار به مجموعه ای از تکنیک ها و روشهایی گفته می شود که در جمع آوری – طبقه بندی –تلخیص – تجزیه و تحلیل و تفسیر اطلاعات آماری مورد استفاده قرار میگیرد .به طور کلی در علم آمار با مجهولاتی در جامعه مواجه هستیم که باید آن ها را به دست آوریم به این مجهولات پارامتر می گوییم .
۳-۶-۱ آمار توصیفی
آن بخش از آمار است که به جمع آوری – خلاصه کردن – نمایش و پردازش اطلاعات می پردازد بی آنکه به هر گونه نتیجه گیری در ورای آن اطلاعات مبادرت ورزد .
۳-۶-۲ آمار استنباطی
در این بخش از آمار اطلاعات به دست آمده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و بر اساس تحلیل های انجام شده نتیجه گیری و استنباط به عمل میآید و این نتیجه گیری به کل جامعه یا موارد مشابه تعمیم داده می شود. در این تحقیق به منظور نرمال سنجی داده های آماری از روش آزمون جارکو برا استفاده شده است . سپس با توجه به نتایج نرمال سنجی داده های آماری و با توجه به یک بعدی بودن تحقیق از یکی از روش های منطبق با توزیع داده ها و تحقیق های یک بعدی استفاده خواهد شد . آزمون مناسب با تحقیق های تک بعدی در شرایطی که توزیع داده ها نرمال باشد آزمون فرضیه نمونه های جفت شده ( آزمون مقایسه زوج ها ) و در شرایطی که توزیع داده ها نرمال نباشد (آزاد باشد ) آزمون علامت زوج نمونه ای میباشد .
۳-۷ جامعه آماری و نمونه گیری
۳-۷-۱ جامعه آماری
جامعه آماری عبارت است از مجموعه ای از افراد یا اشیاء یا عناصری که حداقل در یک صفت مشترک باشند . تعداد عناصر موجود در یک جامعه را حجم جامعه N مینامند . در تحقیق حاضر شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران جامعه ی آماری مورد نظر را تشکیل میدهند .
۳-۷-۲ نمونه
نمونه بخش کوچکی از جامعه ی آماری(مجموعه مرجع) است که به عنوان الگوی جامعه ی مورد نظر از نظر صفت مورد مطالعه با روش های علمی انتخاب شده و باید گویای کاملی از وضعیت جامعه از نظر صفت مورد مطالعه باشد . تعداد عناصر موجود در یک نمونه را حجم نمونه میگویند و با اختصار n نشان میدهند. در تحقیق حاضر برای انجام نمونه گیری از روش حذف سیستماتیک استفاده شده است . نتایج حاصل از نمونه گیری در این تحقیق به شرح جدول زیر میباشد :
جدول ۳-۱ نمونه گیری در تحقیق حاضر
شرکتهای پذیرفته شده و فعال در بورس اوراق بهادار تهران در سال ۹۰
۴۷۱
شرکتهایی که از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰ در بورس اوراق بهادار حضور داشته باشند .
۱۴۰
شرکتهایی که سال مالی آن ها منتهی به ۲۹ اسفند باشد .
۱۰۵
صورتهای مالی آن ها از سال ۸۵ تا ۹۰ قبل و بعد از حسابرسی در دسترس باشند
۱۷۳
مجموع شرکتهایی که معیارهای لازم را احراز نکردند
(۴۱۸)
مجموع شرکتهایی که به عنوان نمونه انتخاب شدند
۵۳
با توجه به جدول ملاحظه می شود که از میان ۴۷۱ شرکت پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران در سال ۹۰ تنها ۵۳ شرکت معیارهای مورد نظر را احراز نمودند در نتیجه شرکتهایی که معیارهای مربوطه را احراز نکردند از انتخاب نمونه به صورت سیستماتیک حذف گردیدند .
۳-۸ آزمون های مورد استفاده درتحقیق
در تحقیق حاضر به منظور نرمال سنجی داده های آماری از روش جارکو – برا استفاده شده است . نرمال سنجی داده های آماری مربوط به متغیرهای تحقیق از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا با توجه به نتایج حاصل از آن روش مورد استفاده جهت آزمون فرضیه های تحقیق مشخص می شود . با توجه به یک بعدی بودن تحقیق ( تحقیق دارای یک متغیر است که قبل و بعد از عمل با یکدیگر مقایسه می شود ) چنانچه توزیع داده های آماری نرمال باشد از آزمون پارامتریک آزمون فرضیه نمونه های جفت شده (مقایسه زوج ها ) استفاده می شود و در صورتی که توزیع داده ها از یک توزیع نرمال تبعیت نکنند از آزمون ناپارامتریک علامت زوج (دو ) نمونه ای استفاده خواهد شد . همچنین به منظور اعتبار سنجی مدل رگرسیونی اندازه گیری متغیر تحقیق (کیفیت اطلاعات حسابداری ) از آزمون های فیشر و استیودنت و دوربین – واتسون استفاده خواهد شد .
۳-۸-۱ آزمون مورد استفاده در ارتباط با فرضیه های تحقیق
در آزمون تفاوت بین دو میانگین فرض براین است که نمونه ها مستقل میباشند ولی در مواردی نظیر بررسی متوسط تفاوت وزن افراد قبل و بعد از گرفتن رژیم و یا بررسی متوسط افزایش کارائی افراد پس از گذراندن یک دوره آموزشی چون نمونه های تصادفی انتخابی مستقل نیستند استفاده از آزمون هایی نظیر آزمون فرضیه ی نمونه های جفت شده و آزمون علامت زوج نمونه ای و آزمون رتبه علامت دار و یا آزمون مک – نمار استفاده می شود . آزمون فرضیه نمونه های جفت شده یک آزمون پارامتریک است آزمون های پارامتریک به آزمون هایی گفته می شود که شرط اساسی کاربرد آن ها نرمال بودن توزیع داده های آماری است . در مقابل آزمون های ناپارامتریک آزمون هایی هستند که به کارگیری آن ها مستلزم نرمال بودن توزیع داده های آماری نیست .در نتیجه با توجه به هدف تحقیق که مقایسه کیفیت اطلاعات حسابداری قبل و بعد از انجام عمل حسابرسی مستقل قبل و بعد از عمل حسابرسی مستقل است ضرورت دارد تا با توجه به نرمال سنجی داده های آماری مرتبط با متغیر تحقیق از یکی از آزمون های فرضیه نمونه های جفت شده یا علامت زوج نمونه ای استفاده شود .
۳-۹ نرم افزار های رایا نه ای مورد استفاده در تحقیق
همان طور که میدانیم کاربرد نرم افزار Excel در علوم و فنون مختلف و همچنین دانش حسابداری و امور مالی بر کسی پوشیده نیست این نرم افزار دارای توابع مالی و قدرت ایجاد توابع مالی میباشد که می توان هزاران داده ی خام را به منظور محاسبه و نظام مند نمودن به آن وارد نمود. از جمله نرم افزارهای رایانه ای دیگر که در تحقیقات گسترده ی حسابداری در سطح دانشگاهی و غیره مورد استفاده ی پژوهشگران قرار می گیرند نرم افزار های رایانه ای Spss و Eviews میباشند .همچنین در حال حاضرنرم افزار Eviews جدیدترین و کامل ترین نرم افزار رایانه ای در زمینه ی محاسبات و تجزیه و تحلیل های اقتصادی و مالی میباشد که توسط سازمان بانک جهانی ابداع شده است . در تحقیق حاضر از نرم افزارهای رایانه ای Excel و Eviews و Spss به منظور محاسبات – پردازش- تنظیم و تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است .
فصل چهارم : تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق
۴-۱مقدمه