n= حجم نمونه
N = حجم جمعیت آماری (حجم جمعیت شهر ،استان و…)
t یا z = در صد خطای معیار ضریب اطمینان قابل قبول
p = نسبتی از جمعیت فاقد صفت معین (مثلا جمعیت مردان)
q )1-p) = نسبتی از جمعیت فاقد صفت معین (مثلا جمعیت زنان)
d= درجه اطمینان یا دقت احتمالی مطلوب
۳-۵ . ابزار جمع آوری داده ها و اطلاعات
روش گردآوری اطلاعات ( میدانی ، کتابخانه ای و غیره ) :
برای گرد آوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده میگردد
الف- روش کتابخانه ای : مطالعه ی کتاب ها، مقاله ها وتحقیقات دیگران باعث آشنایی بیشتر محقق باموضوع تحقیق ،اهداف و ابعاد آن می شود.وبااستفاده ازاین نظرات ،نتایج تحقیق موردارزیابی علمی قرار میگیرد و متناسب با آن پیشنهاداتی ارائه میگردد. همچنین برای تکمیل فصل دوم که شامل پیشینه ی تحقیق میباشد و بررسی تحقیقات داخلی و خارجی با مراجعه به کتابخانه ها و بررسی مطالب وکتب مختلف و همچنین بررسی مقالات علمی – پژوهشی مندرج در مجلات و فصلنامه و ماهنامه هایی که در زمینه تحقیق حاضر وجود دارد و نیز با بهره گرفتن از اینترنت اطلاعات مورد نیاز جمع آوری خواهد شد.
ب- روش میدانی : جمع آوری اطلاعات در این تحقیق از طریق پرسش نامه صورت میگیرد.
ابزار مورد استفاده در این پژوهش،پرسشنامه ای ﺣﺎوی ۲۲ ﺳﺆال، به ﻋﻨﻮان اﺑﺰار اﺻﻠﻲ ﺟﻤﻊآوری اﻃﻼﻋﺎت اﺳﺘﻔﺎده میشود . ﺳﺆاﻻت ﭘﺮﺳﺶﻧﺎﻣﻪ ﺑﻪ ﮔﻮﻧﻪ ای ﻃﺮاﺣﻲ میشود ﻛﻪ ﭘﺎﺳﺦدﻫﻨﺪﮔﺎن، ﮔﺰﻳﻨﻪﻫﺎ را ﺑﺮﻣﺒﻨﺎی ﻃﻴﻒ ﭘﻨﺞ ﻓﺎﺻﻠﻪ ﻟﻴﻜﺮت ( ﺧﻴﻠﻲ زﻳﺎد، زﻳﺎد، ﻣﺘﻮﺳﻂ، ﻛﻢ، ﺧﻴﻠﻲﻛﻢ) ﻋﻼﻣﺖ ﮔﺬاری ﻛﻨﻨﺪ. ﺑﻪﻣﻨﻈﻮر دﺳﺘﻴﺎﺑﻲ ﺑﻪ اﻋﺘﺒﺎر ﻻزم در ﻃﺮاﺣﻲ و اﺳﺘﻔﺎده از ﭘﺮﺳﺶﻧﺎﻣﻪ، از ﻧﻈﺮات اﺳﺘﺎدان راﻫﻨﻤﺎ و ﻣﺸﺎور و ﻛﺎرﺷﻨﺎﺳﺎن ﺷﺮﻛﺖ ﺑﻴﻤﻪ اﺳﺘﻔﺎده میشود.
جدول۳-۲٫ (فهرست متغیرها و گونه های متناظر)
متغیر
شماره پرسش های متناظر
اجزای محصول
۱و ۲
مکان و زمان
۳تا ۵
فرایند
۶تا ۸
نیروی انسانی
۹تا ۱۱
ارتقا و آموزش مشتری
۱۲تا ۱۴
شواهد فیزیکی
۱۵و۱۶
قیمت و سایر هزینه های خدمات
۱۷تا ۱۹
بهره وری و کیفیت
۲۰تا ۲۲
۳-۶ . روایی و پایایی
مقصود از روایی یا اعتبار آن است که وسیله اندازهگیری به واقع بتواند خصیصه مورد نظر را بسنجد. به عبارت دیگر، مفهوم روایی به این سؤال پاسخ میدهد که ابزار اندازهگیری تا چه حد میتواند خصیصه مورد نظر را بسنجد(سرمد و دیگران، ۱۳۸۵، ۱۷۰).
در روایی پرسشنامه از روایی منطقی – روایی صوری و محتوایی استفاده شده است. در روایی محتوایی بحث بر سر کفایت و تعداد و محتوای سوالات برای سنجش همه ابعاد مفهوم مورد بررسی میباشد. در روایی ظاهری این سوال مطرح است که ابزار اندازه گیری تا چه اندازه از نظر نوع و فرم سوالات به گونه ای تدوین گردیده است که آنچه را باید اندازه بگیرد،می سنجد،(مهرگان،زالی[۳۵]،۲۰۰۷ ،۲۱۴). از آنجا که افراد و خبرگان ، سولات پرسشنامه را از نظر کمیت و کیفیت تأیید کردهاند ، دارای روایی محتوایی است. از طرف دیگر دارای روایی ظاهری است زیرا افراد مطلع و خبرگان بر توانمندی سنجش ابزار اندازه گیری ازجهت ظاهری مانند روشن و بدون ابهام بودن سولات صحه گذاشتند.
.برای تعیین پایایی ابزار اندازه گیری، از روش آزمون آلفای کرونباخ استفاده شده است. طبق اظهارات نون نالی [۳۶](۱۹۷۸)، اگر آلفای کرونباخ از ۷⁄۰ بزرگتر باشد نتیجه معتبر خواهد بود. بدین منظور در ابتدا تعداد ۳۰ پرسشنامه توسط نمونهآماری که به طور تصادفی انتخاب شدهاند تکمیل شده و توسط نرم افزار spss با بهره گرفتن از آزمون آلفای کرونباخ، ضریب پایایی پرسشنامه های حاضر۸۵⁄۰ به دست آمده است و تأیید شد.
۳-۶-۱ . آلفای کرونباخ
پایایی ابزار بیانگر میزان ثبات و تکرارپذیری نتایج میباشد. از عمدهترین روشهای مورد استفاده در تعیین پایایی روش آلفای کرونباخ میباشد که در پژوهش حاضر نیز از این روش استفاده شده است. فرمول محاسبه آن به شرح زیر است:
S: واریانس کل
Sj2: واریانس نمرات هر زیر مجموعه
J2: تعداد زیر مجموعه سؤالات پرسشنامه
برای تعیین پایایی ابزار اندازه گیری، از روش آزمون آلفای کرونباخ استفاده شده است. طبق اظهارات نون نالی [۳۷](۱۹۷۸)، اگر آلفای کرونباخ از ۷⁄۰ بزرگتر باشد نتیجه معتبر خواهد بود. بدین منظور در ابتدا تعداد ۳۰ پرسشنامه توسط نمونهآماری که به طور تصادفی انتخاب شدهاند تکمیل شده و توسط نرم افزار spss با بهره گرفتن از آزمون آلفای کرونباخ، ضریب پایایی پرسشنامهها ۸۵/۰تایید شد. بنابرین قابلیت اعتماد پرسش نامه های تحقیق حاضر در حد قابل قبولی است.
۸۵/۰
۲۲
۳-۷ . روش تجزیه تحلیل داده ها و اطلاعات
برای اتخاذ تصمیم مناسب و یا نتیجه گیری ، اطلاعات جمع آوری شده باید مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد .تجزیه و تحلیل به عنوان فرایندی از روش علمی ، یکی از پایه های اساسی در روش تحقیق است. در پژوهش حاضر داده های به دست آمده با بهره گرفتن از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شده است.همچنین برای تعیین عوامل مؤثر از تکنیک دلفی و برای رتبه بندی عوامل از تکنیک تاپسیس استفاده شده است.
۳-۸ . خلاصه فصل
در این فصل به بیان روششناسی اجرای تحقیق شامل: روش تحقیق، جامعه آماری، نمونه آماری، ابزارهای مختلف جمع آوری داده ها، اعتبار و قابلیت اعتماد پرسشنامه و روش تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات پرداخته شده است.
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل داده ها
۴-۱ مقدمه
تجزیه و تحلیل آماری بخش مهم و پایه ای بسیاری از پیمایشها را شامل می شود آمار شاخه ای از روش شناسی علمی است که با جمع آوری ، طبقه بندی ، توصیف و تفسیر داده هایی که از اجرای زمینه یابی ها و آزمایشها به دست میآید سرو کار داردو هدف اساسی آن ، توصیف و بیان استنباط هایی در باره ویژگیهای عددی جوامع است در مباحث آماری بر پایه اخذ نمونه گیری با روش های مدون و از پیش تعیین شده دانش نمونه گیری و همچنین به کار گیری تکنیکهای استنباطی امکان تعمیم نتایج به جامعه فراهم میگردد در یک تقسیم بندی آن دسته از روشها را که به منظور توصیف ویژگیهای نمونه یا جامعه به کار گرفته می شود ، آمار توصیفی میگویند. آمار استنباطی نیز به روشهایی گفته می شود که در آن ها ویژگیهای جامعه به کمک ویژگیهای نمونه استنباط می شود .
در این فصل به منظور توصیف ویژگی های نمونه ، نخست داده های جمع آوری شده با بهره گرفتن از شاخص های آمار توصیفی چکیده و طبقه بندی می شود ، سپس با بهره گرفتن از شاخص های آمار استنباطی (آزمون کلوموگروف – اسمیرونوف ، آزمون t تک متغیره و آزمون دوجمله ای ) به بررسی سؤالات تحقیق پرداخته می شود و از این راه نتایج حاصله از مشاهدات نمونه گزیده شده به جامعه تعمیم داده می شود .در این تحقیق از نرم افزار SPSS21 و EXCEL2010 استفاده شده است.